Στα 162 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, ως πολεμικές αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφουν σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα άρθρο του «Βήματος».
Σε άρθρο με τίτλο «Όσα μας χρωστά η Γερμανία», η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναφέρεται στο πόρισμα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για την έκθεση επί των αρχείων για τις γερμανικές αποζημιώσεις από την περίοδο της Κατοχής. Όπως γράφει, πρόκειται για πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εξετάζει κατ’ εντολή του υπουργείου Οικονομικών πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από τη Γερμανία.
Η έκθεση 80 σελίδων είναι διαβαθμισμένη ως «άκρως μυστική». Το «Βήμα» όμως για πρώτη φορά βγάζει στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με το αποτέλεσμα της έρευνας η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις.
Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της επιτροπής, Παναγιώτης Καρακούσης, οι εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν 190.000 σελίδες διασκορπισμένες σε διάφορα αρχεία, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν στα υπόγεια δημοσίων κτιρίων.
Σύμφωνα με το Spiegel, το άρθρο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά. Αλλά υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Το συνολικό ποσό των 162 δισ ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ και σε περίπτωση που θα καταβάλλονταν θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας.Ενω από τους Έλληνες ερευνητές υπολογίζονται ,μόνο απο το δάνειο 350 δις - 630 δις.
Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική «πατάει φρένο», θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης.
Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε κείμενό με τίτλο «Ελληνική επιτροπή θεωρεί το Βερολίνο οφειλέτη», αναφέρει τα βασικά σημεία του πορίσματος που δημοσιεύει το «Βήμα» κάνοντας μία πολύ σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ζητήματος.
Εάν ισχύουν όσα αναφέρονται, γράφει η γερμανική εφημερίδα, «μπορεί να στέκουν οι ελληνογερμανικές σχέσεις προ μίας νέας σκληρής δοκιμασίας».
μια παρατηρηση...
ΑπάντησηΔιαγραφήμε δικαιολογια την χωρισμενη γερμανια(τοτε)κ ενω καποιες αλλες χωρες (πχ. ελβετια, που δηλωσε ουδετερη, αλλα πηρε καποια αποζημιωση), η ελλαδα πηρε καποια σαπιοκαραβα κ εργοστασιακο εξοπλισμο, που ομως ηταν εως τελειως αχρηστα κ κατεληξαν ως σκραπ.
Μετα το 1990 θα επρεπε να προχωρησει το ολο θεμα, αλλα...