Μεγάλος είναι ο αριθμός των φορολογούμενων που δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη δήλωση φόρου εισοδήματος. Μόνο την τελευταία εβδομάδα υπεβλήθησαν μέσω του Taxisnet περισσότερες από 700.000 φορολογικές δηλώσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής μέχρι τη Δευτέρα 14 Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, στα οποία θα πρέπει οι φορολογούμενοι να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων τους στο ηλεκτρονικό έντυπο. Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη συμπλήρωση των σωστών κωδικών προς αποφυγή… υπερφορολόγησης.
Ειδικότερα, στους κωδικούς 343-344 καταχωρείται το εισόδημα για το οποίο έχει χορηγηθεί στον φορολογούμενο η σχετική βεβαίωση και το οποίο εισόδημα δεν είναι ήδη προσυμπληρωμένο στους αντίστοιχους κωδικούς του ίδιου πίνακα κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης. Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση τόσο των κωδικών 343, 344 για εισόδημα
από μισθωτές υπηρεσίες όσο και των κωδικών 345 -350 για την παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης. Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται μόνο εάν ο εργοδότης δεν έχει στείλει στην Γ.Γ.Π.Σ. βεβαίωση αποδοχών.
Υπενθυμίζεται πως:
Οι κωδικοί από 301 έως και 318 είναι προσυμπληρωμένοι για τους μισθωτούς.
Στους πίνακες 4Γ και 4Δ της φορολογικής δήλωσης αναγράφονται τα έσοδα για τους αυτοαπασχολούμενους.
Στον κωδικό 667/668 αναγράφονται οι τόκοι καταθέσεων και στον κωδικό 433/434 οι φόροι που παρακρατήθηκαν από τους τόκους αυτούς.
Στον κωδικό 657/658 σημειώνεται η αποζημίωση απόλυσης (εάν υπήρξε απόλυση το 2013), εάν αυτή είναι χαμηλότερη από 60.000 ευρώ παραμένοντας αφορολόγητη. Στον ίδιο κωδικό σημειώνονται επίσης και τα επιδόματα αναπηρίας που καταβάλλονται σε ολικά τυφλούς, ενώ στον κωδικό 661/662 αναγράφεται το επίδομα του ΟΑΕΔ.
Τι πρέπει να προσέξουν τα «μπλοκάκια»
Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, εισόδημα που εισπράττεται με «μπλοκάκι» θεωρούνται χρήματα από μισθωτές υπηρεσίες, όταν ο εργαζόμενος διατηρεί σχέση εξαρτημένης εργασίας αλλά τυπικά είναι ελεύθερος επαγγελματίας επειδή αμείβεται με το δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω διάταξη: «ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, θεωρείται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επάγγελμα, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
α) Να έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους.
β) Τα φυσικά ή και τα νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες να μην υπερβαίνουν τα τρία σε αριθμό ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, πρέπει τα ακαθάριστα έσοδα σε ποσοστό 75% να προέρχεται από ένα από τα πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.
Τι ισχύει με τις αποδείξεις
Σχετικά με τις αποδείξεις δαπανών, δεν περιλαμβάνονται:
- Αυτές που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 9 (ιατρικά, δίδακτρα, ασφάλιστρα).
- Οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που αναφέρονται στο άρθρο 17.
- Οι δαπάνες που προβλέπονται στο άρθρο 23.
- Οι δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών γενικά, καθώς και οι δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων.
Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομίσουν οι φορολογούμενοι, ορίζεται, σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος (δηλούμενου και φορολογούμενου) και για ποσό εισοδήματος με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 42.000 ευρώ. Ανώτερο ποσό αποδείξεων ορίζεται: 42.000Χ25%=10.500 ευρώ.
Ποιοι δεν υποβάλουν υποδείξεις
Της υποχρέωσης προσκόμισης αποδείξεων εξαιρούνται (άρα διατηρούν το ποσό της μείωσης του φόρου):
Α) οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης)
Β) τα λοιπά πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 47 του ΚΦΕ (υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, του ΕΟΤ, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, κλπ)
Γ) όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικά σωφρονιστικά καταστήματα.
Β) τα λοιπά πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 47 του ΚΦΕ (υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, του ΕΟΤ, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, κλπ)
Γ) όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικά σωφρονιστικά καταστήματα.
Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αγορών, τότε ο φόρος προσαυξάνεται με συντελεστή 22%, πάνω στη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, (με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ) και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου