1.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
του Απόστολου Διαμαντή
Είναι προφανές σε όλους πλέον ότι εντός του 2014 θα σχηματιστεί κυβέρνηση Σύριζα.Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και καμιά βοήθεια της Γερμανίας προς την κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι σε θέση να αλλάξει τα δεδομένα. Η Ελλάδα καταστράφηκε οικονομικά, η παραγωγική της βάση διαλύθηκε, η ανεργία και η φτώχια είναι γενικευμένες, τα νοικοκυριά βουλιάζουν στα χρέη προς τις τράπεζες και το κράτος, η διαπλοκή και η διαφθορά εξακολουθούν να σαπίζουν την κοινωνία και μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η μόνη πολιτική διέξοδος είναι φυσικά ο Σύριζα. Διότι κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι είναι δυνατόν να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στα μνημονιακά κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Και το ερώτημα είναι το εξής: τι ακριβώς θα γίνει μετά την εκλογική νίκη του Σύριζα;
1) Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι σαφή, καθώς το κούρεμα του δημοσίου χρέους είναι μονόδρομος. Καμία δυνατότητα δεν έχει η Ελλάδα να αποπληρώσει αυτό το χρέος. Επομένως η κυβέρνηση του Σύριζα θα προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, προς την οποία άλλωστε πιέζει και το ΔΝΤ. Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα κουρευτεί, ακόμη και αν η Γερμανία δεν συμφωνήσει, θα κουρευτεί δηλαδή έστω και μονομερώς, διότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα.
2). Οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν σε κούρεμα επίσης των ιδιωτικών χρεών γενικά, περίπου στο 50%, διότι το χρέος αυτό έχει παγώσει την οικονομία. Ταυτόχρονα, για να
αποφευχθεί κατάρρευση των τραπεζών, είναι πολύ πιθανόν να γίνει και κούρεμα των καταθέσεων, πάνω από ένα ποσό (ίσως τις 200.000). Το κούρεμα αυτό είναι δυνατόν να αντισταθμιστεί με αντίστοιχο κούρεμα όλων των οφειλών προς την εφορία, έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό. Είναι γεγονός ότι εάν δεν μηδενιστεί σχεδόν το κοντέρ των ιδιωτικών χρεών, η οικονομία δεν πρόκειται να πάρει ποτέ μπρος.
3) Το κούρεμα του δημοσίου χρέους θα συνοδευτεί από νέα μείωση των επιτοκίων και μεγάλη περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων. Η Γερμανία είναι πιθανόν να συμφωνήσει σε έναν λογικό συμβιβασμό, πρώτον διότι ακόμη η απειλή του grexit είναι ισχυρή και δεύτερον διότι δεν είναι λογικό να συνεχίζεται αιωνίως ο δανεισμός του ελληνικού δημοσίου από τον μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Σύριζα προφανώς θα ξεκαθαρίσει ότι ούτως ή άλλως θα επιμείνει στην ελάφρυνση του χρέους, ό,τι και αν αποφασίσει η Γερμανία και θα ενεργήσει μονομερώς. Η έξοδος από το ευρώ εξακολουθεί στην περίπτωση αυτή να αποτελεί μια πιθανή εξέλιξη.
4) Η κυβέρνηση Σύριζα θα προχωρήσει σε εξυγίανση του δημόσιου τομέα, προφανώς θα αποδώσει ποινικές ευθύνες σε όσους χειρίζονται αυτή τη στιγμή με παράνομο τρόπο τον δημόσιο πλούτο, θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου στον λαό και θα επαναπροσλάβει τους παράνομα απολυθέντες δημοσίους υπαλλήλους. Οι κινήσεις αυτές θα συνοδευτούν από νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα μεταφέρει τα βάρη εκεί που πρέπει, δηλαδή στα υψηλά εισοδήματα, ενώ προφανώς θα βάλει τάξη στο καθεστώς προνομίων που ισχύει στα media. Γενικώς, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει το δημόσιο σε λειτουργία και να χτυπήσει κάθε εστία διαφθοράς.
5) Πολιτικά, ο Σύριζα βαδίζει προς μεγάλη εκλογική νίκη και πιθανότατα προς την αυτοδυναμία, παρά τις συνήθως αποτυχημένες δημοσκοπήσεις. Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά ουδέποτε διαπραγματεύτηκαν σοβαρά, παρέδωσαν ασυζητητί την ελληνική οικονομία στα χέρια του ΔΝΤ και της Κομισιόν, χωρίς να θέσουν κανένα όρο. Εάν ισχύει η εξομολόγηση της Μέρκελ, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν δυνατόν να γίνει δεκτή, τότε γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα παρέδωσε το πιο ισχυρό της διπλωματικό χαρτί.
Οι πραγματικά τραγικές κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά παρέδωσαν δηλαδή τη χώρα στους δανειστές, χωρίς κανέναν απολύτως όρο, η δε αντίσταση της ΔΗΜΑΡ ,δεν έφερε αποτέλεσμα κι αποχώρησε. Διέλυσαν τη χώρα, προκειμένου να μεταφέρουν το πολιτικό κόστος λήψης μέτρων στους δανειστές και προκειμένου επίσης να εξασφαλίσουν τη νομή της εξουσίας. Όμως η αποτυχία του προγράμματος των μνημονίων τους οδήγησε στην πολιτική αποστρατεία.
Η δαιμονοποίηση του Σύριζα από τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις δείχνει πανικό και θυμίζει την αντίστοιχη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας το 1980. Φυσικά, η κυβέρνηση του Σύριζα θα βρει απέναντί της τους γερμανικούς σχεδιασμούς, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι έχουν όφελος από μια συμβιβαστική λύση και επίσης ότι η νέα κυβέρνηση Τσίπρα θα υποχρεωθεί να στραφεί προς την ενεργό ανάμιξη των ΗΠΑ στο ελληνικό πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα, με δεδομένο ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα συμφέροντά τους και ότι επομένως μια οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας δεν θα ήταν επιθυμητή.
Όσοι σήμερα προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον λαό με τον μπαμπούλα του καταστροφέα Σύριζα, αγνοούν ότι ο λαός είναι ήδη τόσο τρομοκρατημένος από την πραγματικότητα, που παρακολουθεί μάλλον απαθής αυτές τις απειλές. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.
*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι Πανεπιστημιακός και συγγραφέας.
2.Ας βγει ο Τσίπρας, να τελειώνουμε!
του Νικου ΔΗΜΟΥ.
Και παρόλο που είναι άκρως επικίνδυνο για όλους μας, μέσα μου σχηματίζεται μία αντίδραση. Πες τε την μαζοχιστική, αυτοκτονική, ή απλώς αντιδραστική. Λέω:
Ας βγει ο Τσίπρας, να τελειώνουμε!
Να έρθει επιτέλους στα πράγματα η Αριστερά που τόσα χρόνια κάνει μόνο κριτική και γκρίνια. Και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, όπου πατώντας πάνω στην κρίση, την φτώχια, την δυστυχία και την ανεργία έχει κερδίσει πολλούς πόντους και ψήφους.
Ας διώξει λοιπόν την Τρόικα και τους Ξένους, ας καταργήσει σε μία μέρα το επαχθές Μνημόνιο – να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.
Ότι θα έρθουν πολύ χειρότερες μέρες, το θεωρώ σίγουρο. Ότι ο Αλέξης θα τα ρίξει στους προκατόχους του, είναι βέβαιο. Ότι θα κάνει συμβιβασμούς και ίσως πιρουέτες 180 μοιρών α λα Ανδρέα (που «έδιωξε» τις Βάσεις, κι εμάς από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ), είναι προφανές.
Γιατί βέβαια δεν έφερε το Μνημόνιο την Κρίση – αλλά η Κρίση το Μνημόνιο. Οι αιτίες της είναι πιο σύνθετες και βαθιές και δεν καταργούνται με μια σπαθιά, σαν τον Γόρδιο Δεσμό.
Μακάρι να βγω ψεύτης και να πετύχει, για το καλό όλων μας – κι ας μοιάζει αδύνατο.
Αλλά αν δεν πετύχει, ελπίζω τουλάχιστον να τελειώσουμε με τον μύθο του άλλου, νέου ουτοπικού κόσμου, που δήθεν είναι εφικτός – αλλά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε σε αυτή τη γη… Και μετά από τόσους ψεκασμούς και λαϊκισμούς, αυτή η κοινωνία να ενηλικιωθεί – έστω με την μέθοδο του σοκ..
3.Κουβέλης: Καμία «αποστασία» από τον Τσίπρα, ναι από τη ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε κυβέρνηση Αριστεράς στο κανάλι Action24, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι χρειάζονται κυβερνήσεις συνεργασίας, αρκεί η συνεργασία να είναι ουσιαστική και να έχει αποτέλεσμα στην ασκούμενη πολιτική.
«Η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει τις μονοκομματικές κυβερνήσεις χρειάζονται στη χώρα μας κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά να είναι ουσιαστικά συνεργατικές κυβερνήσεις» επισήμανε.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε δε και το ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας τη ρητορική περί «αποστασίας» που δέχεται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά το «προσκλητήριο» Τσίπρα σε κυβερνητικούς βουλευτές.
«Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα είναι πολιτική κίνηση και σε καμία περίπτωση αποστασία. Δεν υπάρχει αποστασία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε πολιτική παρέμβαση ζητώντας από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να διαφοροποιήσουν τη στάση τους. Δεν ήταν ορθός βέβαια ο τρόπος, αλλά δεν είναι αποστασία σε καμία περίπτωση» σημείωσε.
Πηγή: ΣΚΑΙ
Σχόλιο Παραπολιτικής: Νομίζω ότι κακώς κάποιοι παρουσιάζουν τη σημερινή δήλωση Κουβέλη ως κάποια φοβερή εξέλιξη.
Λογικό κι αναμενόμενο είναι να είναι διαθέσιμη η Δημοκρατική Αριστερά να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό ίσως είναι τελικά καλό και για τη χώρα. Όσο για τη στήριξη στον Τσίπρα στα περί «αποστασίας», νομίζω ότι είναι κι αυτή απόλυτα φυσιολογική. Δεν μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος να ακολουθήσει την ακραία ρητορική των ΝΕΩΝ και του Βενιζέλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου