Σχεδόν αναπόφευκτη χαρακτηρίζει μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Κουρτ Λάουκ και σύμβουλος της Καγκελαρίου Άγ. Μέρκελ. Στην ίδια περίπου λογική, το αμερικανικό Bloomberg υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα, όχι επαναγορά χρέους».
«Η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει ότι η πολιτική της λιτότητας και της διάσωσης, από μόνη της, δεν είναι παραγωγική. Οδήγησε μόνο στην απομάκρυνση πολλών πολιτών από την Ευρώπη. Κάποιοι δεν θέλουν λιτότητα μέχρι θανάτου, άλλοι δεν θέλουν να πληρώνουν για τζαμπατζήδες. Η αναμενόμενη τον Νοέμβριο έκθεση της τρόικας απειλείται να καταντήσει φάρσα», τονίζει ο κ. Λάουκ
Bloomberg: «Μόνη λύση το κούρεμα από τον επίσημο τομέα»
Παράλληλα, το αμερικανικό Βloomberg, υποστηρίζει επίσης ως μοναδική επιλογή το κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας.
«Καμία επαναγορά του ελληνικού χρέους δεν θα ανατρέψει την ελεύθερη πολιτική και οικονομική πτώση της χώρας» αναφέρει κατηγορηματικά άρθρο του Bloomberg, αναφέροντας πως αφ' ενός μεν η επαναγορά θα αφορούσε στην πράξη μικρό μόνο μέρος του χρέους, και αφ' ετέρου, επικαλούμενο την κρίση της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του ’80, το όποιο όφελος κινδυνεύει να εξουδετερωθεί με την επιδείνωση της κατάστασης στα εναπομείναντα ομολόγα.
Μόνη βιώσιμη λύση που προκρίνεται φαίνεται να είναι η αναδιάρθωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος φορέας -πρόταση που συναντά ωστόσο σθεναρή αντίσταση στη Γερμανία, η οποία φοβάται ότι μία πιθανή «συγχώρεση» της Ελλάδας θα εξαγρίωνε τη γερμανική κοινή γνώμη και θα αφαιρούσε το κίνητρο να προχωρήσει η χώρα σε μεταρρυθμίσεις.
Το «ποτήριο» της αναδιάρθρωσης που προτείνει ο αρθρογράφος του αμερικανικού πρακτορείου είναι «πικρό», αφού απαιτεί την περαιτέρω επιτήρηση της Ελλάδας. Οι υποχωρήσεις Ελλάδας-Γερμανίας παρουσιάζονται ως μονόδρομος, στον αγώνα διάσωσης του κοινού νομίσματος, με τις αμοιβαίες υποχωρήσεις να απαιτούν «εξαιρετικό πολιτικό κουράγιο»- απ’ όλες τις πλευρές.
Οπως καταλήγει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος: «Αν η Ελλάδα και οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν επιθυμούν να αναλάβουν το ρίσκο που ενέχει μία ελληνική χρεωκοπία για το ευρώ, θα πρέπει να γίνουν πιο τολμηροί».
www.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου