Εκδήλωση-συζήτηση οργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Οκτωβρίου οΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας στη Λαμία στην οποίαπαρουσίασε τα άμεσα μέτρα της μελλοντικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις(ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια, κλπ) και τις προτάσεις του κόμματος   για το νέο προοδευτικό παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης. Ομιλητής  στην εκδήλωση ήταν  ο Νίκος Σκορίνηςσυντονιστής του  τμήματος, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και του Προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ.  Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Φθιώτιδας με τον Πρόεδρο Γιάννη Λούκα και του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας καθώς και επαγγελματίες της περιοχής. Το πρωί ο Νίκος Σκορίνης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αταλάντη είχε ενημερωτική συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Αταλάντης.
Στο κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που εξήγγειλε ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ υπογράμμισε ο Νίκος Σκορίνης,  εντάσσεται και το θεμα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.    Μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι  η διάσωση των υφιστάμενων  χρεωμένων επιχειρήσεων και η επανεκκίνηση της οικονομίας με τη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρήσεων  με έμφαση στην καινοτομία και την παραγωγική διαδικασία , με ενθάρρυνση της δημιουργίας κοινωνικών  και συνεργατικών μορφώνοικονομίας.
Στα άμεσα μετρα- δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΜΕ  περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
-Νέα σεισάχθεια των τραπεζικών δανείων για τους επαγγελματίες με δημιουργία ενός  ενδιάμεσου δημόσιου φορέα που θα διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια.  Από τα 90 δις οφειλών υπολογίζουμε να  εισπράξουμε 20 δις  μια ρεαλιστική ρύθμιση  των οφειλώνδημιουργώντας δυνατότητες  συνέχισης της λειτουργίας των επιχειρήσεων.
- Διασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των ασφαλισμένων. Ειδικά για τον ΟΑΕΕ οι ανασφάλιστοι σήμερα υπολογίζονται στις 400.000
- Κατάργηση του επαίσχυντου μέτρου της προσωποκράτησης και για  οφειλές και παράταση της αναστολής πλειστηριασμών. Τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι 360.000 ευρώ.
- Προστασία επαγγελματικής στέγης, μέτρα για μείωση του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων.
-Ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία για να δώσουμε δυνατότητα σύνταξης σε ασφαλισμένους που έχουν μπλοκαριστεί  ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης
-Δημιουργία  προοδευτικής κλίμακας για τις ασφαλιστικές εισφορές με ελεύθερη επιλογή κατηγορίας . Άμεση ανάγκη για εξεύρεση νέων πόρων για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Σήμερα τα αποθεματικά των Ταμείων  ανέρχονται μόλις στα 4,5 δις !
- Διαβάθμιση προοδευτικής κλίμακας φορολογίας με βάση τα πραγματικά εισοδήματα, 12 000 ευρώ αφορολόγητο για όλους, κατάργηση της προκαταβολής του φόρου και του τέλους επιτηδεύματος, επιστροφή ΦΠΑ, στήριξη-ενίσχυση της απασχόλησης με ειδικά προγράμματα, επαναφορά  συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για τόνωση της ζήτησης.
Αναπτυξιακή Τράπεζα και δημιουργία Τράπεζας ειδικού σκοπού που θα χρηματοδοτηθεί με 1,2 αρχικό κεφάλαιο,  ειδικά για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Νέα κριτήρια χρηματοδότησης επιχειρήσεων με διαφάνεια και ισονομία.
«Αυτή  η οικονομία με τη Μερκελική λογική  λιτότητας δεν έχει καμιά προοπτική να επιβιώσει. Εμείς, δεν θα αναπαράγουμε  το αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης που ίσχυε πριν το 2009. Δεν θα  στηρίξουμε μια  επιχειρηματικότητα που  θα βασίζεται στην υπερεκμετάλλευση της εργασίας και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.  Χρειάζεται  να πάμε σε άλλη βάση που να δίνει προοπτική»,υπογράμμισε ο κ. Σκορίνης. «Αυτά που λέμε τα εννοούμε και λέμε όσα μπορουμε να κάνουμε», πρόσθεσε . «Στόχος μας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και όχι  αυτή να γίνει βορά στο 20% των βιώσιμων επιχειρήσεων».
Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Φθιώτιδας Γιάννης Λούκας που περιέγραψε τη δραματική κατάσταση  που βιώνουν οι επαγγελματίες και ζήτησε συγκεκριμενοποίηση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά  θέματα όπως η προστασία της επαγγελματικής στέγης, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα πολυκαταστήματα, η ρύθμιση χρεών, τους ανασφάλιστους συναδέλφους και η επίθεση της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ ώστε να μην υπάρχει αντίσταση στις καταστροφικές για τον κλάδο πολιτικές.
Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος και της αγωνίας των επαγγελματιών για το μέλλον του κλάδου είναι ότι ο εισηγητής δέχτηκε δεκάδες ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και αναπτύχτηκε ένας γόνιμος διάλογος πάνω στις κυβερνητικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που όπως τονίστηκε δεν είναι «κλειστές» αλλά μπαίνουν σε δημόσια διαβούλευση με την κοινωνία
Posted on  by