Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων 
Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, στις 18:00, «Άναψε ένα κερί για ανθρώπους που κινδυνεύουν» στη Στέγη
Στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κορυφώνεται ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων 2012 της Διεθνούς Αμνηστίας, στον οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από 80 χώρες, γράφοντας γράμματα συμπαράστασης σε συνανθρώπους τους που κινδυνεύουν και υπογράφοντας γράμματα πίεσης προς τις κυβερνήσεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους.
Ο Μαραθώνιος Γραμμάτων αποτελεί μία από τις παλαιότερες ακτιβιστικές δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σκοπός του είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων γραμμάτων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν φως ελπίδας και μοχλό αλλαγής στις ζωές ανθρώπων: από το δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, μέχρι τα μέλη του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot και τον κινέζο δικηγόρο Gao Zhisheng.
Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας συμμετέχει στο φετινό Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων, σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, και έχει ως στόχο να συγκεντρώσει 7.000 γράμματα και υπογραφές, ξεπερνώντας το περυσινό ρεκόρ των 5.500!
Στο πλαίσιο του Μαραθωνίου, η Διεθνής Αμνηστία και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνουν την εκδήλωση «Άναψε ένα κερί για ανθρώπους που κινδυνεύουν», τη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00, στα σκαλιά της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107 – 109). Όλες και όλοι μας μπορούμε να γίνουμε ακτιβιστές έστω και για μία ώρα, γράφοντας ένα γράμμα, αλλά και φτιάχνοντας το δικό μας φαναράκι, προκειμένου να φωτίσουμε τις δύσκολες στιγμές των συνανθρώπων μας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα βγάλουμε όλοι μαζί αναμνηστικές φωτογραφίες, που θα συνοδέψουν τα γράμματα κατά το ταξίδι τους στους μακρινούς μας φίλους.